Nationale Hepatitis Dag 2015

Beurs van Berlage1

De Nationale Hepatitis Dag is het centrale platform voor alle stakeholders binnen het veld van virale hepatitis. Tijdens de bijeenkomst van dit jaar is speciaal ruimte gemaakt voor de vorderingen in het Nationaal Hepatitis Plan waartoe in de vorige editie van de Nationale Hepatitis Dag de aanzet werd gegeven.

Ben jij professioneel betrokken bij virale hepatitis en wil jij je kennis verbreden, mee discussiëren en betrokken zijn bij de aanzet tot veranderingen? Kom dan op 1 oktober naar de Beurs van Berlage in Amsterdam


Bekijk hieronder de boodschap van Ulrich Beuers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hepatologie

Voor meer informatie over de Nationale Hepatitis Dag 2014 kunt u deze link volgen. Voor het verslag, de video en de presentaties van deze dag gaat u naar www.infectiousdiseasesonline.com


Virale hepatitis komt voor in ca 0,4-0,6% van de bevolking in Nederland. Hogere prevalenties komen voor in specifieke risicogroepen. Echter, veel patiënten met virale hepatitis zijn nog steeds niet geïdentificeerd.Ook bereiken niet alle geïdentificeerde patiënten de specialistische zorg die ze nodig hebben. Chronische hepatitis B is inmiddels goed behandelbaar, waardoor nadelige gevolgen te voorkomen zijn. Bovendien is het door nieuwe behandelingsopties nu mogelijk patiënten met hepatitis C in bijna alle gevallen te genezen. Het is dus nu tijd om alle patiënten op te sporen!

Op de Nationale Hepatitis Dag 2015 wordt aandacht besteed aan de opsporing van virale hepatitis en de knelpunten die daarbij voorkomen. Bewustwording is daarbij belangrijk: welke mensen hebben risico gelopen en wie moeten we testen op hepatitis? Hoe pakken we dat aan? Wat kan de rol zijn van verschillende organisaties binnen de gezondheidszorg bij de identificatie van virale hepatitis? En hoe verlagen we de barrière om mensen op virale hepatitis te testen.