Farmacologie Masterclass 2019

Anno 2019 zijn er tal van verschillende HIV middelen beschikbaar voor de behandeling van HIV patiënten in Nederland. Door deze ruime keuze is behandeling er echter zeker niet eenvoudiger op geworden. Nog steeds spelen zaken als therapietrouw, monitoring van patiënten, bijwerkingen en interacties een grote rol.

Tot enkele jaren was de rol van de apotheker bij de behandeling HIV-patienten beperkt tot het afleveren van HIV-medicatie; in enkele HIV behandelcentra waren er ziekenhuisapothekers die spiegelbepalingen uitvoerden en geconsulteerd konden worden over interacties.

Met de komst van poliklinische apotheken in ziekenhuizen is er een nieuwe groep van apothekers gekomen die wel veel contact met HIV-patienten hebben. Niet alleen zijn zij vaak betrokken bij het afleveren van HIV-medicatie, zij spreken ook patiënten aan de balie, en hebben vaak nauwe contacten met HIV-behandelaren in de centra. Daarnaast is er een ontwikkeling opgestart dat (jonge) ziekenhuisapothekers meer dan tevoren een invulling willen gaan geven aan het mede-behandelaarschap, en de complexe farmacotherapie bij HIv-patienten leent zich hier zeker voor.

Wat hierboven is geschreven is evenzo relevant voor de behandeling van HCV patiënten met nieuwe direct-acting antivirals (DAAs).

Op basis van het bovenstaande is het idee ontstaan voor een HIV/HCV Masterclass voor apothekers.